Dags att omdefiniera begreppet lättvind

Att kitesurfing kräver mindre vind än vindsurfing är något som inte direkt är en nyhet. Att man kan klara sig med standardutrustning i 6ms och fortfarande ha roligt är nåt som man som kitesurfare upptäcker ganska omgående.
På senare tid har både de större drakarna, säg 16m2 och uppåt blivit mer hanterbara, bättre på sväng och vindregister. man tillverkar nu även standardmodellerna på vissa märken i upp till 16-18 kvadratmeter. I går provade jag en Ozone Zephyr 17m2 i kombination med en Racebräda, F2 lightning. brädan är en IKA godkänd modell för kiterace och är 168cm lång och ca 70cm bred. Jag väger 75kg.
kom till stranden, blåste ingenting men efter en stund kom en ytterst lätt bris, sådär att man knappt känner den i ansiktet ni vet. jag var själv så starten av Draken var ingen lek, men väl uppe i luften kände man att vinden var på gränsen till obefintlig. Draken stod nätt och jämt i zenith utan att man behövde jobba med den för att den skulle hålla sig flygande. Ut på vattnet och gå ut en bra bit 38cm fenor är inget man vill släpa i botten!
döm av min förvåning när jag trots den ytterst ringa vinden kunde både plana och kryssa utan problem. Skulle säga att jag uppskattningsvis kunde hålla en konstant fart på mellan tio och femton knop.. körde väl nån timma och gladdes åt att vattnet var näst intill spegelblankt. nu till det roliga, jag kollade efteråt medelvinden på owc mätaren som står ett par hundra meter längre bort. ni kan själva se medelvinden på bilden nedan. Den lägsta angivelsen är medelvind och den högre Byvinden.
som sagt, dags att omdefiniera gränsen för det vi kallar lättvindskiting.

Kitesurfing Öland Kitekurs Öland Kitesurfing Öland

The post Dags att omdefiniera begreppet lättvind appeared first on kitesurfingkurser.se.

Kommenteringen är inaktiverad