Kitekurs ett måste om du vill lära dig kitesurfa?

I dag finns det många skolor som erbjuder kitekurs runt om i Sverige. Kitesurfing är en av de sporter som inte lämpar sig att börja prova på egen hand. Även om det är fullt möjligt att lära sig kitesurfing själv, så är det förknippat med mycket onödigt slit och väldigt stora och onödiga risker.

Kitekurs för alla eller bara för intresserade?

En kitekurs är ett utmärkt sätt att introduceras till en fartfylld sport. Kitesurfing passar för de flesta som är intresserade. Yngste kitesurfaren jag själv har sett var kring fem år och äldsta en bra bit över pensionsålder. Simkunnighet är ett krav om du vill gå kitekurs, men du behöver absolut inte vara någon elitsimmare. Ifall du gillar fart och fläkt kommer din kitekurs på Öland att erbjuda dig en riktigt härlig upplevelse!

En Kitekurs utan förkunskaper?

Du som kommer som elev till kitekursen hos oss på Öland behöver inte ha några förkunskaper! Har du hållit på med vattenport innan, så är det ett +, men absolut inget krav. Du som redan är en ninja på wakeboard kommer att lära dig mycket fort, eftersom brädtekniken i kitesurfing är i stort sett likadan som på wakeboard.

Kräver en kitekurs bra kondition?

Nej, du behöver inte ha bättre kondition än genomsnittet för att lära dig kitesurfing. All kraft från draken kommer via hängselen genom din kropp och händerna använder du bara för att styra din drake på samma sätt som när du cyklar. Visst kan du kitesurfa längre om du har bra kondition, men det krävs ingen speciellt god form för att njuta av kitesurfing eller för att gå kitekurs.

Vad är bästa sättet att lära mig kitesurfa på

Om du vill lära dig kitesurfa är det bästa att gå på en Certifierad skola. Idag finns 2 huvudaktörer som utbildar och certifierar kitesurfinginstruktörer och skolor. Dessa är IKO och KSA, dessa är i stort sett likvärdiga.

Varför ska jag välja en certifierad kiteskola för min kitekurs?

De som driver icke certifierade kiteskolor har ofta ingen mer utbildning än att de själva gått en kitekurs. Att lära andra att kitesurfa är en helt annan sak än att själv veta vad man gör. Det ställer höga krav på instruktören att man kan förmedla sin kunskap på ett bra sätt. Detta lär sig instruktörerna på utbildningen som är ett krav för att få en certifierad skola. Som intstruktör har du tagit på dig att lära ut kitesurfing på ett säkert sätt till dina elever och detta kan man inte göra utan utbildning om man är seriöst inställd till kitesurfing.

Måste jag ha utrustning för att gå en kitekurs?

När du går kitekurs hos oss på Kitesurfingkurser ingår allt du behöver. Du behöver därför inte lägga pengar på att köpa utrustning innan du vet att du vill fortsätta med sporten.

Vilken utrustning behöver jag för att själv fortsätta med kitesurfing?

Det du behöver är

  • Drake och bom
  • Hängsele
  • Våtdräkt
  • Bräda
  • Hjälm

Vad kostar en utrustning för kitesurfing?

Kitesurfing kräver en del material som kan tyckas dyrt. Men eftersom kitesurfingen i sig inte kostar några pengar blir denna summa relativt rätt liten om man slår ut det per antal timmar man kan använda utrustningen.
Man börjar oftast med en kite runt 12 kvadratmeter i storlek om man väger 80 kilo. Den kiten är gjord för att hanteras i svag till mellanstark vind och det är dessa vindar man skall lära sig i för att inte ta onödiga risker. Ett komplett kit (allt i listan) med bra prestanda och kvalitet går på runt 20.000:- Vid nyköp. Begagnatköp är ett alternativ för dig som efter din kitekurs vill fortsätta men inte vill lägga så mycket pengar. Vi hjälper gärna till och informerar om vad som är för och nackdelar med olika typer av utrustning.
Köp hellre begagnade prylar av kända märken än nya och billiga drakar. Begagnad kiteutrustning kostar betydligt mindre än ny, det kan dock vara svårt att bedöma skick utan att först se prylarna på plats.

Hur väljer man storlek på sin kite?

Kitens storlek räknas i kvadratmeter (m2) och finns i från ca 3 till 19 kvadratmeter. Ju större kite du har – ju mer kraft utvecklar den, och ju mindre kite – desto mindre kraft. Man väljer storlek på kiten efter hur mycket det blåser och hur tung man själv är. När det blåser mycket så behöver du en mindre kite och när det blåser lite behöver du en större kite för att få tillräckligt med kraft. Om du är en väldigt liten person så behöver du en mindre kite i samma vindstyrka som en större person.
Normalt sett så klarar man sig väl med två olika drakar, en större för svag vind och en mindre för kraftigare vindar. En person som väger 80 kilo skulle exempelvis välja runt 13 och 9 kvadratmeter om man ska ha 2 drakar.  Det enklaste är att gå in på tillverkarens hemsida och se vilka drakar som är anpassade för vilka vindar och vikter.

Vilka risker och faror finns med sporten?

Det absolut farligaste med sporten är att du slutar träffa vänner och familj. Därför är det bra om du får med dig vänner och familj på din kitekurs på Öland Kitesurfing Öland Kitekurs Öland Kitesurfing Öland Skämt åsido så är kitesurfing i sig ingen farlig sport. Man måste vara medveten om att kiten utvecklar en väldigt stor kraft, det är detta som gör att vi kan kitesurfa överhuvudtaget. Du själv som utövare styr till stor del över ditt risktagande genom att använda sunt förnuft. På kitekursen får du veta allt du behöver för att kunna utöva kitesurfing på ett helt säkert sätt!

Nackdelar med kitesurfing?

En nackdel som är uppenbar är oförmågan att kunna planera när man vill surfa. Det spelar ingen roll om det är din enda lediga helg på hela sommaren, blåser det inte så blåser det inte.

På vilket sätt är kitesurfing en bra träningsform?

Kitesurfing ger dig en mångsidig träning. Den är inte direkt muskelbyggande, men ger dig en uthållig styrka och smidighet. Att utöva kitesurfing ger många även mental träning. Man är helt avskärmad från vardagens stress, du har ingen mobiltelefon som ringer, och du är helt fri att åka dit du vill.

Kan kiten dra mig upp i luften?

Kiten kan lyfta dig ett par meter upp i luften om du inte hanterar den rätt. Detta är något vi tränar på att undvika på din kitekurs, när du har gått din kitekurs kommer du att veta exakt vad man ska och inte ska göra med en kite i luften.

Hur snabbt lär man sig?

På din kitekurs hos oss på Öland lär du dig att hantera kiten på ett säkert sätt. På två dagar lär du dig även tekniken bakom att åka på bräda. Exakt hur långt du kommer med brädan beror på dina individuella förutsättningar, hur snabbt du lär dig och vilka förkunskaper du har et.c.

Gör det ont när man faller?

På din kitekurs lär du dig att hålla god marginal och att släppa kraften i kiten snabbt. Att ramla är något som inte går att undvika, men att ramla så illa så att det gör riktigt ont eller att man skadar sig är ytterst ovanligt om man bara agerar som man lär sig på sin kitekurs.

Tips för dig som vill börja med kitesurfing

Du som gillar att läsa om saker på internet kan göra det för att skaffa dig kunskap om sporten. Denna kunskap är dock aldrig tillräcklig för att du säkert ska kunna prova utan att gå en kitekurs först. Du behöver praktisk handledning vid din första kontakt med kitesurfing för att inte riskera att skada dig.

Denna sida är en reviderad version av en artikel skriven av Lina Björkskog. Kitesurfing för nybörjare