Lära sig kitesurfing utan att gå kitesurfingkurs?

För några dagar sedan kom det upp en debatt på Surfzone om att lära sig kitesurfa på egen hand.
Det finns såklart mycket åsikter om det går eller ej, samt om man klarar sig lika bra utan kurs med hjälp av någon kompis som redan kan kitesurfa.

Att lära sig kitesurfa är inte svårt. Frågan är om det inte är den surfsport som man lär sig och kommer igång snabbast med.

Jag kan inte komma på någon annan surfsport där du kommer igång lika snabbt. Till exempel så är Vindsurfing betydligt mer avancerat att lära sig och har flera svåra moment som man kan kämpa med hela säsonger innan man lär sig.

Åter till frågan, -Går det att lära sig kitesurfa utan att gå kurs? Sjävklart! Det går och det är folk som gör det varje år till och med på vår hemmastrand. Det händer några gånger per år. Man ser ofta direkt när de börjar packa upp sin utrustning att dessa personer inte har de grundläggande kunskaperna som man får om man går på en kitesurfingkurs. Det handlar redan om hur man hanterar materialet på land, och hur man enligt vissa principer och tumregler inte ska (pg.a säkerhetsriskerna) hantera sin utrustning. Många har redan provat litegrann med någon kompis som kan kitesurfa som har visat hur man gör.

På våra kitesurfingkurser nämner vi ofta det jag skrivit om ovan, att det verkligen går att lära sig på egen hand. Men vi nämner också att det är förenat med en hel del risker och onödigt slit. Din bästa kompis som kitesurfar behöver inte vara pedagogisk. Han eller hon kan ha förvärvat sina kunskaper om kitesurfing på en kurs eller på egen hand. Förhoppningsvis har han eller hon gått en kurs!

Att en person är en duktig kitesurfare betyder INTE att han har förmågan att kommunicera alla de detaljer som gör kitesurfingen säker till dig!

Om du gått en 2dagarskurs i något ämne, hur mycket av det du lärt dig skulle du kunna ställa dig rakt upp och ner och redogöra för någon annan? Förmodligen bara delar av det som gåtts igenom.
Det betyder inte att du inte har kunskapen, när du befinner dig i situationer som du har övat på på kursen kommer du att komma ihåg och reflexmässigt kunna använda dig av det du övat på!

Men du kommer inte att kunna återge alla moment rakt upp och ner om någon ber dig. Det är lite som att se en 2timmarsfilm och kunna redogöra för varje detalj efteråt, så fungerar vi inte.

Det finns 2 saker som vi är extra noga med att belysa på våra kitekurser för att få eleverna uppmärksamma på momenten kring säkerhet som vi övar på.

-Momenten och tänket man behöver för att kitesurfa säkert är inte alls svårt att lära sig. 1-2 dagar räcker för att man ska vara säker för sig själv och andra.

-Konsekvenserna om man gör fel kan bli oerhört stora.

Det är det här som ställer till det.

Det går inte att själv prova sig fram och lära sig av sina misstag utan att riskera sin egen och andras säkerhet, samtidigt som det faktiskt går att lära sig på ett par dagar med rätt hjälp utan att riskera i stort sett nånting.

Det är alltså extremt viktigt att man inte missar några detaljer. Och detta kan en privatperson inte på något sätt garantera, även om de är erfarna kitesurfare.
En kitesurfingkurs är metodiskt uppbyggd för att du ska repetera in de viktiga momenten och ”programmera in dem” så att du utan att tänka kan agera rätt i en krissituation. Det räcker inte att någon flyktigt berättat att ”Så här gör man om detta händer”.

Så innan du väljer att inte gå en kitesurfingkurs, tänk till, är det värt riskerna? Är det värt Besväret?

/Robert
Öland Kitecenter

Kommenteringen är inaktiverad